fbpx

Generation of Youngsters Promoting Social Inclusion

Proiectul se derulează în perioada 5 iunie 2017 – 4 aprilie 2018, și este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + componenta KA1.

Cu acronimul GYPSI – respectiv Generation of Youngsters Promoting Social Inclusion (Generații de tineri promovând incluziunea socială) proiectul își propune să dezvolte atât la nivelul lucrătorilor de tineret cât și tinerilor organizațiile partenere abilități și competențe care susțin incluziunea socială a grupurilor vulnerabile prin activități creative bazate pe teatru și arte vizuale.

În perioada 7 – 15 iulie 2017 se derulează, în Râmnicu Vâlcea, prima activitate a proiectului.

Este vorba despre un training care reunește 28 de lucrători de tineret din 7 organizații nonguvernamentale:

  • Academy for Success – Bulgaria,
  • Giovanni per l’Europa – Italia,
  • CET platforma Skopje – Macedonia,
  • Associação Sójovem das Saibreiras – Portugalia,
  • Asociación las niñas del tul – Spania,
  • Kasif Youth and Sports Club Association – Turcia
  • Asociația Pro Xpert – România

Pe parcursul celor 9 zile de activități intensive participanții își îmbunătățesc cunoștințele și abilitățile de utilizare a unor metode de educație non-formală bazate pe de teatru si arte vizuale.

Programul include prezentări teoretice și activități practice (dezbateri, vizionari de filme, jocuri de rol etc) specifice educației nonformale.

În plus participanții dezvoltă, în 4 grupe de lucru, 4 planuri de activități de educație non-formală: 2 bazate pe teatru (1 pentru adolescenți și 1 pentru tineri părinți cu nivel redus de alfabetizare) și 2 bazate pe arte vizuale (pictură, desen, modelaj, reciclare creativă) – pentru aceleași 2 grupuri țintă.

O secțiune de 2 ore din fiecare plan se testează pe două grupuri reprezentative – adolescenți, respectiv părinți (majoritatea, la rândul lor, fiind tot adolescenți) de etnie Roma, cu sprijinul Școlii Gimnaziale Colonie Nuci.

La întoarcerea în organizațiileți comunitățile din care fac parte, participanții au utilizat aceste metode în lucru cu tineri în general și cu tinerii cu oportuntiăți reduse – în special, mai ales tineri migranți și cei din rândul minorităților etnice.

O primă activitate în acest sens a fost organizarea, în perioada 15 iulie – 15 august, a unui program de câteva zile la care vor participa cel puțin 15 tineri cu oportunități reduse. Din rândul acestora participanții au selectat în fiecare organziație câte 8 tineri și 2 lideri pentru a se întâlni în a doua activitate a proiectului – un schimb de tineri ce se derulează în Râmnicu Vâlcea între 31 august – 9 septembrie, găzduit de Colegiul Tehnic Forestier Râmnicu Vâlcea.

Pe parcursul celor 9 zile 56 tineri din diferite grupuri vulnerabile (în special migranți și minorități etnice) din cele 7 organizații partenere, însoțiți de 14 lideri au lucrat împreună, într-un mediu multicultural, învățând și experimentând diferite metode creative de educație nonformală bazate pe dramă și arte vizuale care promovează principalele valori europene – diversitate, dialog intercultural, libertate, toleranță și respect al drepturilor umane.

În primele zile tinerii s-au familiarizat – prin ateliere de lucru, dezbateri și alte activități interactive – cu anumite concepte privind stereotipurile, prejudecățile, discriminarea și consecințele dramatice ale acestora – de la distrugerea unei singure vieți la războaie care ucid milioane de oameni.

În a doua parte au început să construiască un spectacol de teatru care să reflecte – prin diferite ”ferestre” artistice (comedie, pantomimă, musical etc.) nedreptăți, suferințe și destine schimbate de comportamente discriminatorii.

Spectacolul s-a desfășurat vineri, 8 septembrie, începând cu ora 15.30, pe scena sălii Geo Saizescu a Teatrului Municipal Ariel.

De la un Hamlet care nu-și găsește locul într-o lume complet lipsită de toleranță la un savant nebun care descoperă ca religia, oricare ar fi ea, e o boala psihică (așa ca se apucă, cu simț de răspundere, să omoare toți credincioșii ce-i ies în cale)…

De la un tânăr rom supracalificat tratat cu superioritate și dispreț într-un un interviu de angajare la o înșiruire comică de stereotipuri despre diferite naționalități…

De la povestea de dragoste a doi tineri care vin din lumi diferite – fiecare cu dansul ei – și își crează împreună propriul dans, în ciuda opoziției violente a lumii fiecăruia – la povestea cântată a unei tinere respinsă inițial de lumea în care tocmai a intrat – dar care își găsește în final locul în această lume.

Acestea au fost poveștile care au prins viață din scenarii create de cei 56 tineri și 14 lideri, îndrumați cu profesionalism de actorii Camelia Constantin, Gabriel Popescu și Alin Holcă.

Tinerii au transpus pe scenă în moduri originale și creative (care i-au surprins chiar și pe cei trei actori) conceptele teoretice discutate în primele patru zile, modul în care stereotipurile duc la prejudecăți, prejudecățile duc la discriminare iar discriminarea distruge vieți.

%d bloggers like this: